5. harjoituskerta

 Tehtävä 10: Lyhytvideo

Tein lyhytvideoni tiktok sovelluksella, sillä en ollut aiemmin kokeillut tehdä itse videoa sen avulla. Tiktok videossani halusin osoittaa luokanopettajien ymmärryksen siitä, että nuoria voi kiinnostaa internetissä enemmän muut asiat kuin itse koulutehtävän suorittaminen, mutta, huumorimielessä, saa välillä iloisesti yllättyä siitä, että oppilaat tekevätkin sitä mitä heitä on pyydetty tehdä😁💕




Tehtävä 11: Esikuva ja alusta 


Valitsin Sita Salmisen instagram tilin tarkasteluun. Hänen instagram julkaisujen yleisilme on kauniin harmoninen. Väreiltään ne ovat kauniita murrettuja sävyjä sekä pastellisävyjä. Hän esiintyy usein itse kuvissa, mutta myös esimerkiksi kavereiden tai koiransa kanssa. Iloisuus ja onnellisuus huokuu kuvien ihmisten ilmeistä. Luonto näkyy myös Sitan julkaisuissa ja hän varmasti tähtääkin henkilöbrändiin, jossa luonto, kauneus ja onnellisuus yhdistyvät. 

Tutustuin Sita Salmisen tiktok-tiliin ja huomasin huumorin nousevan siellä enemmän esille kuin mitä hänen instagram tilillä. Ystävät, kauneus ja luonto näkyivät myös tiktok videoissa. Tiktok painottuu enemmän huumorisisältöihin kuin instagram eli ero tässä suhteessa johtuu todennäköisesti siitä. Videoiden välityksellä huumori on myös mahdollisesti helpompaa välittää ja trendaa tällä hetkellä esimerkiksi meemejä enemmän. 



Tehtävä 12:

 

Pekka Isotaluksen haastattelussa käytiin keskustelua siitä, että mediasta tuttu henkilö voi tuntua usein hyvin läheiseltä ihmiseltä, jopa esimerkiksi ystävältä. Tällaista suhdetta kutsutaan parasosiaaliseksi suhteeksi. Ilmiö on hyvin yleinen, mutta myös vähän ahdistava ja ikävä. Sosiaalisessa mediassa erilaisilla keskustelualustoilla törmää usein keskusteluun siitä, että esimerkiksi joku some sisällön tuottaja ei ollutkaan yhtään odotuksien vastainen kasvotusten nähtynä kuin minkälaisen kuvan hänestä oli somen kautta saanut. Suvi Uskin (2016) artikkelissa puhuttiin myös someen luodun profiilin aitoudesta. Some tähdet kertoivat ottavansa valtavasti kuvia, ennen kuin kokevat saaneensa somekelpoisen kuvan. Sosiaalisen median epäaitous on surullista, mutta se on selvästi muuttumassa. Tiktok-sovelluksessa trendaa erilaisten sisältöjen esittäminen, missä aitoa, somen ulkopuolista, elämää näytetään. Esimerkiksi vartalo somessa verraten todellista elämää. Esimerkiksi tällainen helpottaa varmasti nuorten ja aikuisten ulkonäköpaineita.  


Lasten kanssa olisi hyvä keskustella mediassa tästä, sillä lasten luotto täysin heille tuntemattomaan ihmiseen on muutenkin suurempi kuin aikuisella ja parasosiaalinen suhde voi tuntua todella tärkeältä, johon luottaa liikaakin. Isotalus kertoi haastattelussa, ettei nämä suhteet korvaa aitoja ihmissuhteita, joten ihminen voi kokea yksinäisyyttä, vaikka on niin sanotusti koukuttunut parasosiaalisiin suhteisiin ja niitä olisi paljonkin.


Ylen haastattelussa puhuttiin brändikiusaamisesta. Tämä aihe on myös erittäin surullinen ja siitä täytyisi keskustella oppilaiden kanssa, sillä tällaiseen kiusaamisen muotoon törmää myös alakoulussa. Oppilaiden kanssa olisi mielenkiintoista pohtia, että millainen on hyvä ystävä. Haluan luottaa lapsiin ja nuoriin, että sieltä löytyisi ulkoisten tekijöiden sijasta esimerkiksi ihmisen luonnepiirteitä. Brändikiusaamisen uskon vähenevän myös ajansaatossa, sillä kierrätetty vaate on muodissa tällä hetkellä. Niissäkin brändit ovat tärkeitä, mutta niiden merkitys vähenee ja kierrätetyn vaatteen merkitys korostuu.  



Lähteet:

Kommentit